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Issues with S-57 Group 1 objects  

and the use of attributes PEREND and PERSTA 
 
The UKHO has a requirement to attribute an area PONTON with attributes PEREND and 
PERSTA.  The pontoon is only temporary and is towed away during certain periods of the year.  
Neither the S-57 ENC PS nor UOC (as far as can be located) prohibits this Object/Attribute 
combination for a GP1 area object.  So, when PEREND is activated (if there is actually an 
ECDIS out there that implements time variable features), the PONTON will disappear leaving a 
hole in GP1 coverage (at least visually).  It would be impractical to remove and replace the 
PONTON by new edition each year. 
 
Question 1. Is it safe to use these attributes on an area PONTON? 
Question 2. Why was PONTON (definition gives it as floating) given Group1 status in the first 
place? 
 
 
Olaf Wentzel from SecenCs has made the following observations and suggestions: 
 
After discussing the problem with Holger Bothien, member of TSMAD, I came to the opinion that 
the issue is not only related to presentation but also to encoding of ENCs. 
In general, we agree that updates are preferred to using the attributes PERSTA/PEREND on 
Group1 objects.  However, there's more involved and something needs to be done on that. 
 
Here's a short summary of our findings: 
 
- FLODOC, HULKES and PONTON, should not belong to Group1 
   This is part of S-57 and cannot be changed easily (ENC PS clause 3.10.1). 
 
- Group1 objects should not be temporary (PERSTA/PEREND, DATSTA/DATEND) 
   This could be clarified by an ENC encoding bulletin. 
 
- Changing the status of Group1 objects should only be done via updating S-57 
   This could be clarified by an ENC encoding bulletin. 
 
- Group1 objects should always be "visible" (no SCAMIN, DISPLAY BASE) 
   This can be discussed at C&SMWG. 
 
- The figure "Display Generator Concept", section I-6 of S-52 Appendix 2, 
Annex A should be modified to take care of Group1 objects 
   This can be discussed at C&SMWG. 
 
 
Background information from Mike Eaton: 
I've checked further on Group 1 and the Display Base.  Some Group 1 objects (dredged areas, 
hulks, etc) are not in the official IMO PS appendix 2 list of the Display base, so that in theory 
there should be holes in the display if the mariner selects only Display Base.  What we did is 
simple, we quietly classified all Group 1 objects as "Display Base" in the look-up table without 
saying anything about it in the explanations of the PresLib.  I could compose a paragraph to add 
to the PresLib if that becomes necessary. 
 
 
 
 



Roberts’ comment:  there has also been some offline discussion about floating breakwaters 
(HULKES object with attribute CATHLK = 5).  Are we considering recommending the banning of 
S-57 attributes DATEND, DATSTA, PEREND, PERSTA for only Group 1 objects, or for all 
objects for ENCs?  (NB. Neither FLODOC nor HULKES objects, currently have attributes 
PEREND nor PERSTA but FLODOC has DATEND, DATSTA) 
 
+++This paper has also been sent to the TSMAD SubWg10 which will meet 15-19 May+++ 


